fbpx

Коледа в Норвегия

2021
декември 20
Коледа в Норвегия

През декември се подготвяме да изпратим отиващата си година и обръщаме поглед към следващата с нови надежди, планове и вдъхновение. През това време се потапяме във вълшебството на Коледните празници.  Тази магия има различни проявления в държавите, с които Силвърханд работи. Решихме да Ви запознаем с тях. Продължаваме с Коледа в Норвегия.

Коледeн сезон

Коледният сезон в Норвегия започва още с първите студени дни в края на ноември / началото на декември. Трескава подготовка за посрещането на Коледа се наблюдава навсякъде, тъй като това е един от най-важните празници в годината, подобно на другите Скандинавски страни, за които Ви разказахме.

Адвент в Норвегия

В Норвегия отброяването на Адвента се прави  с портокал, нарязан на 24 резенчета, едно от които се премахма всеки ден до Бъдни вечер.

Както в повечето Скандинавски държави на 13-ти декември се чества фестивалът на Св.Лусия. Момичетата обикалят сутрин из тъмните стаи на детските градини и училищата със свещи на главите. Те раздават сладкиши  и пеят песни на Св.Лусия. По традиция по време на Адвент се пекат седем вида коледни бисквитки.

Бъдни вечер

Вечерта на 23 декември се нарича Lille Julaften или  Малка Бъдни вечер. Обикновено родителите украсяват елхата, след като децата са си легнали. След това идва Бъдни вечер (Julaften) и подаръците са вече под елхата. По стар обичай след раздаването им  всички се държат за ръце, обикалят около коледното дръвче и пеят коледни песни. Това се прави не само у дома, но и по време на Адвент, например в клубове или в училищата.

Julekveld( Бъдни вечер, 24 декември) е законен работен ден в Норвегия до 16 часа. Вечерта се приготвя традиционната коледна вечеря със сирене от лос и чироз. Възрастните пият „juløl“ (коледна бира), а за децата получават julebrus (червена лимонада). За десерт има оризов пудинг със скрит бадем в него. А който намери, ще получи малък подарък – често това е малко марципаново прасе.

Дядо Коледа в Норвегия е по-скоро лепрекон. Името му е Julenissen. Той също получава нещо за ядене:  купа с оризов пудинг пред вратата или на тавана. Трябва да е доволен, за да не прави номера на семейството и разбира се да носи много подаръци!

Коледа

„Juledag“ (Коледа, 25 декември) е доста тих и съзерцателен ден в Норвегия – за разлика от 26 декември. Тогава норвежците са навън в кината, баровете и нощните клубове.

По-малките деца се обличат като „julebukk“ или коледна коза (подобно на обичаите в Швеция)  и – подобно на американския модел на Хелоуин – молят за сладки на входните врати.
Коледният сезон в Норвегия приключва на 6 януари.

 Gledelig Jul (Весела Коледа)!

Кога ще се почива през 2022 в държавите, където Силвърханд предлага работа, както и как се празнува Коледа в тези държави, можете да прочетете в статиите ни на тази тема в нашия Блог.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефони:
+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150