Коледа в Белгия

2021
декември 21
Коледа в Белгия

През декември се подготвяме да изпратим отиващата си година и обръщаме поглед към следващата с нови надежди, планове и вдъхновение. През това време се потапяме във вълшебството на Коледните празници.  Тази магия има различни проявления в държавите, с които Силвърханд работи. Решихме да Ви запознаем с тях. Завършваме нашата поредица с Коледа в Белгия.

Коледeн сезон

Въпреки че религиозната Коледа е на 25-ти декември в Белгия, подаръците се раздават още в навечерието на Свети Николаус („Sinterklaasavond“) през нощта на 5 декември. Според традицията Sinterklaas язди бял кон през покривите от къща на къща. Подобно на Дядо Коледа,  се плъзга надолу по комина в къщите и пълни ботушите и обувките, които децата са поставили до камината. Той получава помощ от своя спътник Swarte Piet, който носи шалвари, каскет и обувки със сребърни катарами.

Адвент в Белгия

Няма адвент календар, но има адвентни венци.

Бъдни вечер

Както във всички други страни, самата Бъдни вечер и Коледа се празнува със семейството. Коледната елха, яслите и червената разцъфнала коледна звезда се използват като украса.

Коледа

Традиционната белгийска коледна вечеря е силно повлияна от френската кухня и обикновено се състои от три ястия с дивеч, печено или морски дарове като основно ястие. Типичен десерт е стволът на коледно дърво: това е пандишпан, плътно покрит с шоколад, който наподобява дървен блок.  Има и няколко бири, специално сварени за Коледа. Това включва например зимната бира Slaapmutske.

В Белгия коледният сезон продължава до Богоявление, което се празнува на 6 януари. Децата се обличат като влъхвите и ходят от къща на къща, пеейки песента „Ние сме три царе“. В замяна получават сладкиши или монетки. На този ден пекарните приготвят Galette des Rois или торта на трите царе.  Това е торта от марципан с картонена корона отгоре. В тортата се изпича малък предмет като сух боб или малка фигурка. Ако имате късмет и намерите предмета, можете да носите картонената корона и да станете крал или кралица за един ден.

Кога ще се почива през 2022 в държавите, където Силвърханд предлага работа, както и как се празнува Коледа в тези държави, можете да прочетете в статиите ни на тази тема в нашия Блог.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефони:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150