Коледа в Холандия

2021
декември 18
Коледа в Холандия

През декември се подготвяме да изпратим отиващата си година и обръщаме поглед към следващата с нови надежди, планове и вдъхновение. През това време се потапяме във вълшебството на Коледните празници.  Тази магия има различни проявления в държавите, с които Силвърханд работи. Решихме да Ви запознаем с тях. Продължаваме с Коледа в Холандия.

Коледeн сезон

Месец декември е особено атмосферен период в Холандия. Улиците и магазините са украсени със светлини и коледни елхи. В навечерието на празничния сезон в търговските центрове и ресторантите могат да се чуят коледни песни. Коледните базари и ледените пързалки са издигнати на площадите и по улиците на градовете. И ако времето съдейства, може дори да падне сняг.

В Холандия Коледа не започва преди 5 декември, но подаръците идват преди това! Тук децата не чакат с копнеж Дядо Коледа или Младенеца Христос, а по-скоро Sinterklaas. Този човек в епископския плащ, много подобен на германеца Николаус, пристига в Холандия през ноември и раздава подаръци. На децата е позволено да поставят обувките си пред вратата всяка вечер и след това да се надяват Синтерклаас да сложи нещо в тях. И едва след този ден започва истинският коледен сезон, който е ясно отделен от Синтерклаас.

Адвент вХоландия

Веднага след като Синтерклаас изчезне от страната, коледната елха може да заеме място в хола.  В християнските семейства по време на Адвент се поставя адвентен венец и, както в Германия, се запалва всяка неделя.

Бъдни вечер

24 декември се нарича „kerstavond“ и тук има по-малко значение. Семействата ходят на църква или гледат заедно специалната коледна програма „Всичко, от което се нуждаеш, е любов“ по телевизията.

Коледа и Нова година

Само на 25 или 26 декември масата е пълна с пълнена пуйка, рулад или раклет. Но след това няма подаръци. Това е по-скоро спокоен ден с много семейни вечери.

Коледните венци под форма на курабийки или така наречените kerstkransje, висят на коледната елха, които можете лесно да си “наберете” и веднага на хапнете.

За разлика от Германия, вместо марципан има „spijs“ –  бадемова паста. Седмица по-късно, в навечерието на Нова година, има традиционен oliebollenили маслени топчици. Тези сладкиши се пържат в сгорещено олио и след това се поръсват с пудра захар. Ако сте преживели новогодишната нощ, можете да ядете от тях отново на другия ден. На 1 януари семействата се събират през деня и ядат „nieuwjaarsrolletjes“ или новогодишни вафлени ролца.

Кога ще се почива през 2022 в държавите, където Силвърханд предлага работа, както и как се празнува Коледа в тези държави, можете да прочетете в статиите ни на тази тема в нашия Блог.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефони:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150