Коледа в Швеция

2021
декември 09
Коледна украса

През декември се подготвяме да изпратим отиващата си година и обръщаме поглед към следващата с нови надежди, планове и вдъхновение. През това време се потапяме във вълшебството на Коледните празници.  Тази магия има различни проявления в държавите, с които Силвърханд работи. Решихме да Ви запознаем с тях. Продължаваме с Коледа в Швеция.

Коледeн сезон

Коледа е най-важният празник през годината в Швеция и подготовката за него е в разгара си седмици преди Бъдни вечер. Дори ледените студове и снежните бури не пречат на шведите да посещават любимите си хора и да прекарват коледно време с родителите и бабите и дядовците си.

Адвент в Швеция

Предколедният сезон, очакван с нетърпение от много шведи, започва на първия Адвент. В Стокхолм и други градове отварят врати коледните базари, в центъра на които блести със светлини празнично украсен смърч.  Характерен символ на коледния сезон в Швеция е така наречения Julbock или сламена коза.  Традицията едва   идва от скандинавската митология, в която две кози били впрегнати в колесницата на върховния бог Тор. В шведския град Евле всяка година по стара традиция на площада на замъка се поставя 13-метрова коза, на която може да се любувате чрез уеб камера в интернет.
В град Еребру пък в началото на месец декември се провежда ежегодния празничен концерт на открито, който множество заредени с настроение хора посещават, за да попеят заедно вълшебните коледни песни.

На 13-ти декември се чества празникът на Св. Лусия, който е и кулминация в предколедния период.  Този ден (който се отбелязва и във Финландия)  е посветен на Кралицата на светлините и сутринта в цялата страна се провеждат паради, предвождани от  шведско момиче в традиционна бяла роба с червена копринена панделка. Този шведски коледен обичай датира от 18-ти век и се предполага, че разпръсква радост и надежда  в тъмните зимни дни.

Бъдни вечер

В навечерието на 24-ти декември, след като децата си легнат и помечтаят за предстоящите събития, коледната елха се украсява. Върхът на дървото често е отреден искряща звезда, клоните са украсени със сламени изделия, а много шведи също поставят гирлянди с малки шведски национални знаменца.

Коледа

Сутринта на 24 декември започва  с посещения при познати или приятели, а за коледните елфи пред вратата или на перваза на прозореца се поставят купички с млечна каша. Този обичай има за цел да попречи на таласъми да се шегуват и да развесели тези, които носят коледните подаръци.

Кога ще се почива през 2022 в държавите, където Силвърханд предлага работа, можете да прочетете в статиите ни на тази тема в нашия Блог.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефони:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150