Заплащане при временна заетост в Германия

2020
декември 02
Заплащане за временна работа

Широко разпространено в Германия е наемането на временен персонал от т.нар. фирми, отдаващи персонал под наем (Zeitarbeitsfirmen). Какво е Zeitarbeit и с какво се занимават фирмите, отдаващи персонал под наем (Zeitarbeitsfirmen) сме разгледали в отделна статия. През 2020 г. ще има увеличение от 1,9% на заплатите на запад и 3% на изток.

Приложeни са значителни подобрения за служителите на агенциите за временна заетост. В допълнение към увеличението на заплатите, ще има повече почивни дни и по-високи ваканционни и коледни бонуси за всички служители. Това е друга важна стъпка към хармонизиране на условията на труд за работещите в този сектор.

Преглед на регламентите:

През 2020 г. има увеличение от 1,9% на заплатите на запад и 3% на изток. На 1 октомври 2020 г. има втора корекция от 2,2 процента на изток. Като цяло заплатите при временен труд се увеличават с между 1,9 и 4,1 процента годишно.

От 1 април 2021 г. изравняването на заплатите в Изтока и Запада, договорено по време на колективното договаряне през 2016 г., ще бъде напълно постигнато. Таблицата с таксите на изток вече няма да е приложима към този момент. След това таблицата на Запада се прилага в цялата страна във всичките девет групи за възнаграждение.

Освен това заплатите ще се повишат с още 3,0 процента от 1 април 2021 г. и с 4,1 процента от 1 април 2022 година. С новата, допълнителна група за възнаграждение 2б, временните работници с обикновена квалификация са по-добре платени. Служителите, завършили три години професионално обучение, в бъдеще ще бъдат класифицирани в група 4 на заплащане.

Годишни специални плащания:

От 2021 г. ще има постепенно увеличение на ваканциите и коледните бонуси, започвайки с по 150 евро всеки от 6 месеца дейност до максимум 400 евро от 3 години дейност през 2023 година.

Ваканция:

През първата година на заетост ще има 25 дни ваканция, през втората и третата година 27 и от четвъртата година 30 дни.

Нова таблица с тарифи за временна работа

Таблица на заплатите за временна работа: надници и заплати от 2020 г.

В четвъртия кръг на преговорите профсъюзите на DGB постигнаха споразумение за колективно договаряне на около 750 000 временни работници и внедриха значителни подобрения. През 2020 г. ще има увеличение от 1,9% на заплатите на запад и 3% на изток. Следват допълнителни корекции. През април 2021 г. ще бъде постигнато пълното коригиране на заплатите в Изтока и Запада.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:

+359 877 600 657 или +359 876 543 150