Какво е Zeitarbeit и с какво се занимават фирмите, отдаващи персонал под наем (Zeitarbeitsfirmen)

2019
април 04

Всеки, който работи или е работил в Германия, е чувал за “Zeitarbeit” и “Leiharbeit”, но не всеки има представа какво всъщност представлява това.

 

Понятието “Zeitarbeit” – временна заетост, обяснява трудовите взаимоотношения между две фирми и един служител. В тази ситуация служителят е назначен и има трудов договор с фирма, която отдава персонал по наем (Zeitarbeitsfirma), но реално работи в друга компания – тази, в която е даден “под наем” за определен период от време. Фирмата за отдаване на персонал под наем е работодателят, а реалното работното място е в наемащата фирма.

 

Защо съществуват фирмите за отдаване на персонал под наем?

 

Има различни причини фирмите да изпитват необходимост да наемат временен персонал. Това би могло да бъде при изпълнение на обект, при сезонна работа, в случай, когато трябва да се замести даден служител или пък обемът от работа рязко се е увеличил и фирмата има нужда от повече служителите за конкретен период.

 

Тъй като всички ангажименти към служителя – подписване на трудов договор, намиране на работа, се поемат от фирмата, която отдава персонал, това се оказва удобен и бърз вариант за търсещите да наемат персонал фирми. Така те достигат лесно и бързо до нужните им служители. Наемащата фирма сключва договор само с отдаващата фирма, но не и със служителя.

 

Важно е да кажем, че този вариант на работа е подходящ и изгоден и за самите служители, защото натрупват опит и впечатления в различни компании, а също така имат спокойствието, че работодателят им е отговорен за намирането на следващите работни места.

 

Как функционират фирмите, отдаващи персонал под наем?

 

Фирмите за отдаване на персонал обявяват актуалните работни позиции, за които техните клиенти – наемащите фирми, търсят служители. Човек, който си търси работа, трябва да се свърже с отдаващата фирма, за да кандидатства за желаната от него позиция. Там той ще проведе първото си интервю за работата и на следващ етап ще бъде свързан с фирмата, в която на практика ще работи.

Кандидатът подписва трудов договор с фирмата за отдаване на персонал и става нейн служител, и тя поема всички задължения като работодател – изплаща месечното възнаграждение, грижи се за социалното осигуряване, разрешава ползване на отпуска, държи обратна връзка с другата фирма и други.

След като периодът, за който даден служител е бил нает от другата фирма изтече, работодателят се ангажира с това да намери ново работно място за служителя. Повечето фирми се стремят към намирането на дългосрочни позиции – поне шест месеца или една година, тъй като съгласно закона периодът на наемане на даден служител на конкретна позиция не може да продължи повече от 18 месеца. След изтичането им той трябва да бъде преместен на друго работно място. Важно е да кажем, че през цялото време служителят има един и същи работодател, сменят се само местата, на които той фактически работи (работното място).

 

Има ли недостатъци при работа в Zeitarbeitsfirma?

Когато става въпрос за предимства и недостатъци при такъв тип заетост, повечето хора биха се концентрирали върху недостатъците.

Условията на временната заетост са предмет на немското трудово право и добрите агенции за отдаване на персонал под наем са членове на Федералната асоциация на работодателите, отдаващи персонал и Асициация на немските агенции за отдаване на персонал. По този начин те се задължават да представят съответните договори за тарифно заплащане, с които служителите могат да получат коректни и сигурни условия от работодателя си.

 

Най-голямото предимство за кандидатите и служителите във фирма за отдаване на персонал е улесненото и опростено търсене на работа, както и подкрепата, която агенцията оказва на служителите си. Те са заедно със служителите по време на целия процес – от провеждането на първоначалното интервю до започването на работа в наемащата фирма, търсенето на ново място на работа след изтичане на периода на заетост, подкрекпа с издаването на документи и комуникация със служителите от другите фирми.

 

От временна към постоянна работна позиция

 

Има служители, които съвсем съзнателно използват временната заетост като трамплин за получаване на постоянна работна позиция в дадена компания. Това е абсолютно възможно да се случи, когато служителят и наемащата фирма се сработят добре и са доволни един от друг.



Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:

+359 877 600 657 или +359 876 543 150