Как да работите законно в Исландия?

2019
април 19

Исландия е сред скандинавските страни, предпочитани от европейците, когато става въпрос за работа в чужбина.

Въпреки че е една от най-малките страни в Европа, както по площ (около 103 000 км²), така и като население (около 325 000 жители), Исландия има стабилна икономическа система – една от най-големите в европейските страни.

Всеки, който желае да работи в Исландия, трябва да има предвид някои неща, когато пристигне там:

 

  1.  Национален регистър – Þjóðskrá

Всеки, който подписва трудов договор за работа в Исландия за повече от 3 месеца, ще бъде регистриран от работодателя в регистъра на населението с фиксиран адрес (постоянен адрес) в страната. Това може да отнеме няколко дни. Когато заявлението за регистрация бъде одобрено, лицето/служителят ще получи имейл от Регистрационния институт (ójóðskrá), потвърждаващ регистрацията му в Исландия.

Служителите, които имат трудов договор за по-малко от 3 месеца, ще бъдат регистрирани с временен регистрационен номер, без да преместват местожителството си в Исландия. Работодателят ще отговаря за получаването на този регистрационен номер за всеки служител.

  1. Персонален идентификационен номер (ID номер) – Kennitala

Всяко лице, което е родено в Исландия или пребивава законно в страната, се идентифицира с личен идентификационен номер – kennitala.

Kennitala се издава от Института по записите (ójóðskrá). Това е 10-цифрен персонален идентификационен номер. Първите шест цифри са датата, на която е родено лицето. Той е от особено значение, тъй като е основно средство за идентифициране на всеки човек в страната. Необходим е в ситуации като регистриране в учебно заведение, откриване на банкова сметка, получаване на здравно осигуряване или други медицински услуги. Работодателят ще помогне на всеки служител да получи този идентификационен номер, като времето за издаване е между 2 и 5 дни.

 

  1. Настаняване

Настаняването се осигурява от работодателя.

Работодателят предлага на кандидатите пансиони и ваканционни жилища, където ще живеят с други колеги. Всички разходи за поддръжка се заплащат от работодателя.

Ако служителят желае да се откаже от настаняването и да се премести на друго място, той трябва да уведоми работодателя. В същото време това трябва да се съобщи това и на Института по записите. Всеки, който има постоянно пребиваване в Исландия, може да промени своя онлайн адрес, използвайки акаунта ICEkey (ICEket сметка).

 

  1. Телефонна и интернет система

Телефонният код на Исландия е +354. За да бъде осъществен контакт с България на мобилния номер в Исландия, трябва да се добави код +354 преди самия телефонен номер.

Работодателят предоставя на всички служители безплатна интернет връзка в квартирата.

 

 

Искате ли да работите в скандинавска страна?

Silverhand Ви предлага много възможности за работа!

Вижте офертите, предлагани на нашия уебсайт: www.silverhand.bg

Свържете се с нас на телефон: +359 877 600 657 или +359 876 543 150

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu