fbpx

Какво да кажа и какво да не кажа по време на интервю за работа?

2019
юни 26

Интервюто с работодателя има изключително важна роля за започването на нова работа. В допълнение към добре подготвената автобиография, ние трябва да знаем и как да се държим по време на разговора, с какви въпроси трябва да се обръщаме към интервюиращия и какво да не споделяме, така че да няма риск да загубим желаната от нас позиция.

 

Един от въпросите, който трябва да зададете на работодателя и който отразява вашия интерес към бъдещата работа, е: "Има ли допълнителни отговорности, свързани с тази позиция, които не са споменати в длъжностната характеристика?". С този въпрос ще покажете интереса си към бъдещата работа и ще научите повече за работата, която ще поемете в компанията.

 

Друг въпрос, с който можете да направите добро впечатление на бъдещия работодател, е "Можете ли да ми дадете подробности за стила на управление в тази компания?" С този въпрос ще се запознаете със стила на управление на дейността на фирмата, отношенията между работодателя и служителите и очакванията на работодателя от неговите служители.

 

"Какви качества смятате, че човек трябва да има, за да заеме тази позиция?" Е един от въпросите, които ви помагат да видите по-ясно какви очаквания има работодателят от лицето, което ще заема тази длъжност и какви задачи трябва да изпълни.

 

Важно е също така да попитате дали "вашата позиция в компанията включва пътуване в страната или в чужбина?" Добре е да познавате този аспект и да се замислите върху него. Анализирайте другите отговорности, които имате извън работата, и дали те ви позволяват да пътувате. Ако работата включва пътуване, следващата стъпка е да се запитате колко често са тези пътувания и колко дълги са те.

 

"Има ли възможност за професионално развитие?" Това е въпросът, който ще покаже на работодателя, че търсите дългосрочна позиция в компанията. Повечето компании, когато търсят служители, искат да намерят хора, които остават в дългосрочен план.

 

Последният въпрос, с който можете да покажете на работодателя си, че наистина искате вашата работа, е "Какъв е следващият етап от интервюто?" В процеса по подбор може да има само едно интервю или да се проведе второ или трето такова.

 

В допълнение към въпросите, които трябва да поставите по време на интервюто за работа, е важно да знаете и какво не е добре да обсъждате с интервюиращия.

 

Първото нещо, което не трябва да правите, е да питате: "Какво правите по-точно?" Важно е, когато фирмата ви покани на интервю, да имате предварителна информация за профила на компанията, въпреки че може да не е единствената компания, в която сте подали автобиографията си.

 

Друго нещо, което трябва да се избягва, е да се говори за проблемите на предишната работа. Например, избягвайте да казвате "моят бивш шеф е непоносим човек", дори ако нещата не бяха много розови.

 

Избягвайте да казвате "аз не знам", дори когато работодателят ви зададе въпрос, за който засега нямате отговор. Можете да кажете: "Ще помисля по този въпрос и ще ви дам отговор." Той е по-стилен и професионален.

 

Дори и за вас да е важно да знаете след колко време можете да си вземете почивка, в първото интервю трябва да избягвате да питате „Кога мога да си взема отпуска?“. С този въпрос вие ще създадете на работодателя впечатление, че мислите повече за почивка и че не държите толкова да заемете позицията.

 

Това са само някои от основните неща, които е добре или не толкова добре да обсъждате по време на интервю за работа. Не забравяйте, че е важно да се осведомите и подготвите преди интервюто с повече информация за компанията и позицията, която искате да заемате, че е важно да бъдете точни, да обръщате внимание на избраното облекло, мимиките и жестовете, които правите по време на разговора.

 

Пожелаваме Ви успех на интервюто! :)

 

Искате ли да работите в чужбина?

Silverhand Ви предлага много възможности за работа!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уебсайт: www.silverhand.bg

Свържете се с нас на телефон: +359 877 600 657, +359 876 543 150  или +359 879 002 559

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu