Евронорма / екологични зони – Австрия

2021
ноември 03
евронорма / екостикери Австрия

Екологичен ли е автомобилът ми? Мога ли да пътувам с него в Австрия? Каква е евронормата и какви са ограниченията в екологичните зони? Тези и други въпроси си задаваме преди да тръгнем на път.

Видове зони и ограничения

Точно като Германия, Австрия създаде няколко екологични зони и постепенно увеличи изискванията за екологичност на превозните средства, които влизат в тях. Някои зони бяха създадени още през 2012 г., напр.  в околностите на Виена, други съществуват едва от 2014 г.

Те са  общо 8 на брой и се разграничават като  нормални екологични зони

и зони за защита от шум: Аусерферн, Бургенланд, Линц, Долна Австрия, Горна Австрия, Щирия, Тирол, Виена.

Със създаването на екологични зони в 6-те федерални провинции на Австрия, емисиите и замърсителите на въздуха бяха намалени в средносрочен и дългосрочен план, бяха популяризирани нови и енергийно ефективни превозни средства, а старите и замърсяващи превозни средства постепенно бяха изключени от движението през 2012 г.

Изисквания и маркировка

Засега в Австрия няма пътни знаци, които да маркират зоните. Затова Ви препоръчваме да проверите маршрута си преди да пътувате до Австрия и да го сравните с картата на зоните с ниски емисии. За да сте сигурни, можете да закупите екологичната карта сега – тя е валидна за неопределено време.

Екологичните значки намаляват емисиите на фин прах и азотни оксиди (NOx). Засега обаче това се отразява само на трафика на доставки, тъй като това е основната причина за вредните емисии в Австрия. В бъдеще е много вероятно разширяване с включването на пътнически транспорт за автомобили и автобуси, тъй като в Австрия все още не се спазват изискванията на директивата на ЕС за финия прах и NOx.

Камионите – особено тези от стандартите EURO 0 и 1, които замърсяват най-много околната среда – трябва или да бъдат оборудвани с филтър за частици, така че да отделят по-малко фин прах и азотни оксиди във въздуха, или вече да нямат достъп до съответната  екологична зона и магистрали на Регионите.

Тъй като може да се предвиди, че забраните за шофиране няма да бъдат достатъчни за подобряване на качеството на въздуха, някои от забраните за влизане са издадени и за превозни средства от Евро 2 през 2014 г. По тази причина Министерството на околната среда в Австрия реши през 2012 г. да измени Закона за контрол на замърсяването на въздуха, който сега позволява на федералните провинции Виена, Долна Австрия, Горна Австрия, Щирия, Тирол и Бургенланд да създават екологични зони и за определяне на техните граници.

Камионите с особено вредни емисии, които влизат в екологичните зони, изискват екологичен стикер.

От 1 юли 2014 г. (след повече от 2 години забрани за шофиране за ЕВРО 0) някои от забраните за ЕВРО 1 и 2 бяха удължени и затегнати. Екологичните зони и екологичната значка в Австрия са задължителни за целия европейски трафик на камиони от 1 януари 2015 г.

Основание за това е Immissionsschutzgesetz-Luft IG-L, BGBl.I № 115/1997, приет на 30 септември 1997 г., който най-общо регламентира предотвратяването и контрола на замърсяването на околната среда.

Въз основа на това на 6 април 2012 г. е издадена цялата правна уредба за IG-L – наредба за идентификация на класа на отработените газове: BGBl. II Nr. 120/2012. Тази наредба, влязла в сила на 1 септември 2012 г., регламентира външния вид, състоянието, поставянето и идентификацията на стикера за вредни газове.

Екологични зони в Австрия и ограничения

Екологична зона Бургенланд

Екологична зона Щирия

Екологична зона Тирол

Екологична зона Горна Австрия

Екологична зона Виена и околностите

Повече информация относно регулациите за вредни емисии в различните държави може да откриете тук.

Прочете също нашите статии относно подробности за правилата в Германия и Нидерландия.

Информация относно Европейския регламент за вредните емисиите и класовете замърсители можете да намерите в статията ни Евронорма – Европейски регламент и класове емисии.

Представената информация изглежда ли интересна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ще Ви помогнат да получите бързо сигурна работа!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/