fbpx

Евронорма / екологични зони – Германия

2021
юли 16

Екологичен ли е автомобилът ми? Мога ли да пътувам с него в Германия? Какви са ограниченията в екологичните зони? Тези и други въпроси си задаваме преди да тръгнем на път.

Какво представлява екологичната зона?

В центровете на много германски градове има така наречените „екологични зони“, вече 58 на брой в Германия. Тяхната цел е да защитят гражданите в градовете и общините от фин прах с различни размери на частиците. В тези екологични зони може да се влиза само с автомобили, които имат стикер, указващ, че определена емисия на замърсители и фини вещества няма да бъде превишена.

За да можете да влезете в някоя от съществуващите екологични зони с превозно средство, се изисква зелен екологичен стикер.

При първоначалното въвеждане на екологичните зори преди 10 години е имало  червени, жълти и зелени стикери в зависимост от вредните емисии на автомобила. Постепенно разпоредбите стават по-сериозни, така че червената екологична значка вече не е разрешена в нито един град. Жълтият стикер се приема само в Ной-Улм.

В кои градове има екологични зони?

В следните градове влизането в екологичната зона е разрешено само със зелен стикер: Аахен, Аугсбург, Берлин *, Бон, Бремен, Вендлинген, Висбаден, Вупертал, Дармщат *, Динслакен, Дюселдорф, Ерфурт, Ешвайлер, Франкфурт на Майн, Фрайбург, Хаген, Хале (Заале), Хановер, Хайделберг, Хайденхайм, Хайлброн, Херенберг, Илсфелд, Карлсруе, Кьолн , Крефелд, Лангенфелд, Лайпциг, Леонберг / Хеминген и околността, Лимбург ан дер Лан, Лудвигсбург и околността, Магдебург, Майнц, Манхайм, Марбург, Мьонхенгладбах, Мюлакер, Мюнхен, Мюнстер, Нойс, Офенбах, Оснабрюк, Оверат, Пфинцтал, Пфорцхайм, Регенсбург, Ремшайд, Ройтлинген, Рурска област (Бохум, Ботроп, Кастроп-Рауксел, Дортмунд, Дуисбург, Есен, Гелзенкирхен, Гладбек, Херне, Хертен, Мюлхайм, Оберхаузен, Реклингхаусген Шванберг, Шванберг , Тюбинген, Улм, Урбах, .  В тези градове (и Хамбург) има и нови, дори по-строги забрани за шофиране с дизел. Такива забрани вече са планирани в много други градове.

Едновременно ли се прилагат изискванията за стикери и забраните за дизелово шофиране?

Ако бъде въведена допълнителна, още по-строга забрана за шофиране на дизел във вече съществуваща екологична зона с изискване за стикер, тези две разпоредби се прилагат едновременно. Това е случаят например в екологичната зона на Щутгарт: има забрана за превозни средства с Евро стандарт 1 до 4. Това означава, че понастоящем в екологичната зона е разрешено влизането само с превозни средства с Евро стандарт 5 или 6 и със зелен екологичен стикер.

Нужни ли са зелените стикери и на чуждестранните автомобили?

Забраните за шофиране в екологичните зони засягат и превозни средства, които са регистрирани в чужбина. Ако искате да пътувате в екологични зони, трябва също така да носите стикер, за да идентифицирате класа на замърсителите. Чуждестранните шофьори, които са хванати в Германия без стикер в екологична зона, рискуват глоба от 80 Евро. Ако превозното средство е регистрирано в чужбина и постигнатата директива на ЕС за емисиите не е очевидна от документите на превозното средство, трябва да се представят подходящи доказателства (напр. Сертификат на производителя). Ако това не е възможно, класирането на чуждестранните превозни средства в групата на замърсителите се основава на годината на първата регистрация.

Тук ще намерите разпределение на насоките за емисии на вредни  газове, които трябва да бъдат изпълнени, и първите периоди на регистрация на превозни средства от чужбина (на немски език).

Къде мога да получа стикер?

Стикерите, които струват около 5 до 20 Евро, могат да се издават в Германия само от лицензираните органи и органи, признати за извършване на тестове за емисии в съответствие с раздел 47а, параграф 2 от Наредбите за лицензиране на пътното движение (StVZO). Тоест техническите асоциации за мониторинг като Dekra, GTÜ, TÜVSüd или TÜVNord.

Асоциациите за технически преглед също предлагат на чуждестранните собственици на превозни средства възможност да получат стикера за околната среда от техните чуждестранни клонове или да го поръчат онлайн.

Градове като Берлин , Кьолн и Щутгарт  също предлагат опции за онлайн поръчки.

За краткосрочни пътувания трябва да отидете до най-близкия тестов център (TÜV, Dekra и др. )

веднага след преминаване на границата и да купите стикера там.

Важно: Стикерът на предното стъкло е „обвързан с лиценз“. Това означава, че ако номерът на регистрационния номер на превозното средство се промени, например след като бъде продаден, трябва да бъде закупен нов стикер. Съгласно § 3 от „Наредбата за етикетирането“ стикерът също трябва да бъде проектиран и прикрепен по такъв начин, че да се самоунищожи, когато бъде свален от предното стъкло. Следователно отделянето и повторното закрепване не е възможно. Ако се смени предното стъкло, например след падане на камък, трябва да се закупи и нов стикер.

Информация относно Европейския регламент за вредните емисиите и класовете замърсители можете да намерите в статията ни Евронорма – Европейски регламент и класове емисии.

Представената информация изглежда ли интересна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ще Ви помогнат да получите бързо сигурна работа!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/