fbpx

Евронорма / екологични зони – Нидерландия

2021
септември 28
Екологични зони

Екологичен ли е автомобилът ми? Мога ли да пътувам с него в Нидерландия? Какви са ограничениятав екологичните зони? Тези и други въпроси си задаваме преди да тръгнем на път.

Какво представлява екологичната зона?

В някои холандски градски центрове има определени зони, които ограничават придвижването на МПС с висок процент на вредните емисии. Те се наричат милиузони (milieuzones). Общините създават тези зони, за да подобрят качеството на въздуха в своите градове, като правилата им  важат и за чуждестранни превозни средства.

Ограниченията обикновено се прилагат само за камиони и автобуси, а понякога и за леки автомобили и микробуси с дизелово задвижване. Пътните знаци показват кои превозни средства са засегнати от зоната с ниски емисии.

Видове зони и ограничения

Правилата за зони с ниски емисии се променят. От 1 януари 2020 г. ще има жълти и зелени зони с ниски емисии за дизелови леки автомобили и микробуси.
Само зелените зони ще важат за камиони и автобуси с дизелово задвижване. 

Превозните средства, задвижвани с друг вид гориво, могат да пътуват свободно.

Стандартът за емисиите на Вашия дизелов автомобил определя дали имате право да шофирате в жълта или зелена зона с ниски емисии. Стандартът за емисии е рейтинг, който показва колко ниски са емисиите на Вашия дизелов автомобил. Колкото по-висок е рейтингът, толкова по-ниски са емисиите.

  • В жълтата зона се допускат превозни средства със стандарт за емисии 3 или по -високи.
  • В зелена зона се допускат превозни средства със стандарт за емисии 4 или по-високи.

Стандартът за емисиите отговаря на евростандарта за емисии на вашия автомобил. Ако не знаете европейския стандарт за емисии на вашия автомобил, можете да го намерите в таблиците въз основа на датата, когато превозното средство е регистрирано за първи път.

Информация относно Европейския регламент за вредните емисиите и класовете замърсители можете да намерите в статията ни Евронорма – Европейски регламент и класове емисии.

Във всички зони с ниски емисии се допускат превозни средства, които използват гориво, различно от дизелово гориво.

Изисквания

Ако ще шофирате в община, която има зона с ниски емисии, няма нужда да се регистрирате предварително. Трябва да се регистрирате предварително само ако влизате в индустриалната зона Maasvlakte.

Проверете уебсайта на общината, преди да тръгнете, за да разберете каква зона с ниски емисии функционира в общината и кои превозни средства са предмет на тази зона. Уеб страницата Milieuzones in Nederland (Зони с ниски емисии в Холандия) включва карта, показваща всички холандски общини с зони с ниски емисии. Тази страница обаче е достъпна само на холандски.

Повече информация относно регулациите за вредни емисии в различните държави може да откриете тук.

Представената информация изглежда ли интересна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ще Ви помогнат да получите бързо сигурна работа!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/