fbpx

Пътни глоби в Норвегия и Исландия – размер и за какво?

2022
юли 28
Норвегия-Исландия

Скандинавските страни са известни с изключително високи глоби за нарушаване на правилата по пътищата. Ако ще пътувате по норвежки или исландски пътища, не забравяйте да проверите какви закони са в сила там! Тук ще Ви разкажем за някои от пътните глоби в Норвегия и Исландия – размер и за какво?

Норвегия

Най-голямата беда за норвежките шофьори са многобройните ограничения, а с тях високите глоби и заплахата от загуба на шофьорска книжка. По-долу ще намерите текущите цени на глобите.

Заслужава да се спомене, че от 1 юни 2020 г. разпоредбите в Норвегия станаха по-строги за чужденци, така че при по-драстично нарушение  можете дори да бъдете изгонени от страната, ако пребивавате там с постоянно или временно  разрешително. Последната промяна в разпоредбите (от 15 ноември 2020 г.) се отнася за зимните гуми. Камионите ще трябва да имат гуми с маркировка 3PMSF, със символ на снежинка и три планински върха. Така в Норвегия вече няма да може да се кара с гуми, обозначени със съкращението M + S (Mud and Snow). Ще се промени и методът за изчисляване на глобите. За всяко нарушение на зимни гуми и вериги ще се налага отделна глоба.

Санкции за превишена скорост, когато е ограничена до 60 км/ч или по-малко:

  • до 5 км / ч – финансова санкция в размер на 800 крони  (приблизително 78 EUR)
  • от 6 до 10 км/ч – финансова санкция в размер на 2100 крони (приблизително 205 EUR)
  • от 11 до 15 км/ч – финансова санкция в размер на 3800 крони (приблизително 370 EUR)
  • от 16 до 20 км/ч – финансова санкция в размер на 5500 крони (приблизително 535 EUR)
  • от 21 до 25 км/ч – финансова санкция в размер на 8500 крони (приблизително 827 EUR)

След превишаване на последната скорост, т.е. над 25 км/ч, може дори да загубим шофьорската си книжка. Конфискацията може да е временна, например за 3 седмици, но в зависимост от тежестта на нарушеното правило може дори да е за постоянно.

Санкции за превишена скорост, когато е ограничена до 70 км/ч или по-малко:

  • до 5 км / ч – финансова санкция в размер на 800 крони (приблизително 78 EUR)
  • от 6 до 10 км/ч – финансова санкция в размер на 2100 крони (приблизително 205 EUR)
  • от 11 до 15 км/ч – финансова санкция в размер на 3400 крони (приблизително 330 EUR)
  • от 16 до 20 км/ч – финансова санкция в размер на 4 700 крони(приблизително 457 EUR)
  • от 21 до 25 км/ч – финансова санкция в размер на 6400 крони (приблизително 622 EUR)
  • от 26 до 30 км/ч – финансова санкция в размер на 8500 крони (приблизително 826 EUR)
  • от 31 до 35 км/ч – финансова санкция в размер на 10 200 крони (приблизително 992 EUR)

Превишаването на ограничението на скоростта с 36 км / ч (или повече), както и преди, може да доведе до загуба на шофьорска книжка.

Съгласно закона максималната скорост на магистралата е 90 км/ч (на някои участъци може да е повече, така че обръщайте внимание на знаците!). Ако превишите тази скорост с 36 – 40 км / ч, можете да получите глоба в размер на 10 650 крони (около 1035 EUR).

Друго нарушение, за което можете да получитe глобa в Норвегия, e преминаване на червено. Това  се наказва с глоба от 6800 крони (приблизително 661 EUR). Ако някой се опита да съкрати пътя, докато шофира в града и кара в друга лента, например по бус лентата, ще бъде изправен пред глоба от 5500 крони (около 535 EUR).

 Ако шофьорът е загубил шофьорската си книжка и все още управлява колата, глобата може да бъде от 8 000 до 9 500 крони (от приблизително 778 EUR до 924 EUR ).  В Норвегия има наказания и за шофиране без книжка, която шофьорът е забравил да вземе със себе си. Забравилите ще получат санкция на стойност 500 крони (около 50 EUR).

В Норвегия също е важно да платите глобата си навреме, в противен случай може да бъдете затворени. Например, ако глобата е над 10 000 норвежки крони и не извършите плащането навреме, може да се окажете в затвора за 20 дни. Ако осъденият закъснее с плащането на наказанието повече от 3 години, държавата може да събере дължимата сума от неговата заплата или спестявания. Присъдата затвор е крайна мярка.

Също  много строго така се наказва и неспазването на знаците:

  • “Забранено е влизането”,”Еднопосочно движение”, “Такси”, „Участък от пътя в ремонт“    – 5 500 NOK (535 EUR)
  • шофиране  на забранени места, например по тротоар, велосипедна алея, крайбрежна алея, шофиране в зони без движение – 4200 NOK (410 EUR)
  • управление на превозно средство под 3,5 тона, ако ръчната спирачка не работи – 2600 NOK (253 EUR)
  • управление на МПС над 3,5 тона, при неработеща ръчна спирачка – 5 250 NOK (510 EUR)

Как мога да взема  шофьорска книжка в Норвегия?

Методът за кандидатстване за шофьорска книжка в Норвегия е доста подобен на този в България. И тук първо трябва да вземете теоретичния изпит. Това може да стане най-малко 6 месеца преди навършване на необходимата възраст за получаване на вида свидетелство. Такъв изпит трябва да бъде издържан с минимум 85%, за да се получи положителен резултат. Интересното е, че по време на теоретичния изпит се проверява и зрението на бъдещия шофьор. Ако обаче резултатът от изпита е отрицателен, можете да се явите на следващия чак след две седмици. За да можете да издадете свидетелство за управление на МПС, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

  • да пребивавате законно в Норвегия най-малко шест месеца;
  • да отговаряте на здравните изисквания за управление на МПС;
  • навършване на възрастта, необходима за регистриране за дадена категория (за категория В е 18 години, но в случай на регистриране за категория по-големи превозни средства водачът трябва да е навършил 21 години);

Практическият изпит в Норвегия обикновено отнема около час. Започва с проверка на техническото състояние на автомобила. След това има изпит по шофиране и практика. В края на изпита се дава оценка „издържал“ или „не успял“. В случай на отрицателен резултат можете да се явите на следващия изпит едва след 4 седмици. Цените на курса за шофьорска книжка в Норвегия варират от 15 000 до 40 000 норвежки крони (от прибл. 1460 EUR до прибл. 3890 EUR). От друга страна, теоретичният изпит за шофьорска книжка струва 540 NOK  (около 52 EUR) и е същата сума, независимо от категорията на шофьорската книжка. От друга страна, практическият изпит струва между 810 и 970 норвежки крони (от около 80 EUR до около 95 EUR) и цената зависи от категорията на издадената шофьорска книжка.

Исландия

Пътните разпоредби на острова са изключително строги и доста ефективно предупреждават шофьорите да не нарушават закона. И всичко това благодарение на изключително високите глоби, които се присъждат и за най-малкото нарушение.  

Санкции:

Според скорошните промени водач, използващ мобилен телефон или провеждащ телефонни разговори, без да използва устройство hands-free, ще трябва да бъде изправен пред глоба от 40 000 исландски крони, около 287 EUR (в началото на 2020 г. обаче беше въведено изменение, което забранява водачът да не използва никакви комуникационни устройства). Това се дължи на огромната популярност на електронните устройства, както и на честото взиране на GPS устройства от туристите, вместо да наблюдават пътя. През последните 6 години наказанието за такова нарушение започва от 5000 крони (само около 35 EUR), така че в този случай това е осемкратно увеличение на наказанието!

Ако водачът не смени гумите с летни, ще понесе глоба от 80 000 исландски крони (около 573 EUR). Преминаването червен светофар сега се равнява на 30 000 исландски крони (около 215 EUR) и е до два пъти повече от наказанието преди промяната на разпоредбите. Превишената скорост ще се наказва с глоба от 240 000 крони (т.е. приблизително 1720 EUR), което е с 90 000 крони повече, отколкото преди промяната в разпоредбите. Предупреждението срещу употреба на алкохол трябва да бъде най-високата глоба от 320 000 крони, т.е. почти 2300 EUR, и загуба на шофьорска книжка. От друга страна, системата за изчисляване на наказателните точки изглежда малко по-мека. Можете да имате максимум 12 точки. За стандартно нарушение получавате от 1 до 3 точки.

От началото на 2020 г. последващите разпоредби са актуализирани. В момента в Исландия, например, паркирането в посока, обратна на посоката на движение, се наказва. Наказания се налагат и на хора, които нямат свидетелство за управление на МПС в себе си, докато управляват автомобил. Тогава полицията може да ви глоби и дори да задържи шофьорската ви книжка до четири месеца.

Стандартните ограничения на скоростта в Исландия са:

  • 50 км/ч в населените места
  • 80 км/ч по чакълест път
  • 90 км/ч по асфалтови пътища
  • 80 км/ч за автомобили с ремарке

 Възможно е в някои участъци да се прилага различна скорост, което разбира се ще бъде указано с пътни знаци. Не забравяйте също задължителния предупредителен триъгълник, светлините през цялата година и зимните гуми от ноември до средата на април. Светлоотразителна жилетка, резервни крушки, пожарогасител или аптечка не са задължително оборудване на автомобила.

Нямате шофьорска книжка и бихте искали да изкарате такава в Исландия?

Доскоро се смяташе, че шофьорският изпит в Исландия е безпроблемна работа. Напоследък обаче тези разпоредби станаха по-строги и когато се научите да шофирате, трябва да вземете предвид уроци при екстремни климатични условия. Всичко това е, за да са подготвени новаците за това, което може да им се случи на пътя. Трябва да запомните, че в началото получаваме шофьорска книжка само за три години. Ако през тези три години не сме имали злополука или друг пътен инцидент, шофьорската книжка се подновява автоматично за петнадесет години. На изпит за шофьорска книжка категория А2, т.е. мотоциклети с мощност до 35 kW, могат да се явят лица на възраст най-малко 19 години. По-мощните автомобили могат да бъдат управлявани от лица над 24 години. По-младите могат да управляват мотопеди (от 15-годишна възраст) или трактори (от 16-годишна възраст). В Исландия има и допълнителни ограничения за възрастни хора. След 70-годишна възраст те трябва да подновят шофьорската си книжка, като се явяват на изпит на всеки две години. Цената на подготовката за изпита и самото му вземане е обща цена от около 300 000 исландски крони или около 2150 EUR.

Прочетете и статиите ни относно Пътните глоби в ГерманияПътните глоби в Австрия и Пътни глоби в Нидерландия и Белгия.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150