Новогодишни традиции в Скандинавските страни

2023
декември 17
Нова година в Скандинавия

Новогодишната нощ е страхотно време за забавление в скандинавските страни, предлагайки на посетителите много развлечения, включително партита, фойерверки и още повече празненства. Можете да прекарате новогодишната си нощ на голям празник на открито или да останете на топло в уютен ресторант или модерен инди бар. Или ако се сприятелите с някои местни жители, може дори да успеете да прекарате Новата си година като гост в дома им с празник с храна, много напитки и забавления в очакване на полунощ. Ако Нова година в Скандинавия е нещо, което ви интересува, ето какво се предлага в различните градове. Как да празнувате Нова година в Скандинавия? – Научете повече за традициите и забавните неща, които се случват на този празник.

Стокхолм, Швеция

Имате много страхотни възможности, ако планирате да посрещнете Нова година в Стокхолм. Ако искате нещо по-скромно, има много релаксиращи дейности и тържества, в които да участвате, включително традиционния средновековен църковен концерт или новогодишните поетични изпълнения. Или ако искате повече тръпка, можете да отидете на кънки на лед в града или да разгледате голямото разнообразие от нощни клубове, оживени партита и фойерверки. В полунощ облечете най-топлото си яке и се присъединете към местните на открито, за да направите тост с шампанско и да гледате фойерверките.

Стара новогодишна традиция в Швеция е при настъпване на полунощ всеки да хвърли обувката си към входната врата и да види как ще се приземи. Ако обувката  падне с лице към вратата, това може да означава преместване или промяна. :-)

Рейкявик, Исландия:

Ако планирате да сте в Рейкявик за новогодишната нощ, тогава се подгответе за нощ на фойерверки, огньове и партита. Столицата на Исландия определено знае как да отпразнува този повод, а дългите, тъмни нощи по това време на годината не плашат никого. И дори ще имате възможност да се полюбувате на Северното сияние, преди да започнат фойерверките. Ако предпочитате да останете на закрито, за да празнувате, не пропускайте годишната им традиция на новогодишното комедийно шоу по телевизията, което предлага сатиричен поглед към всички събития от изминалата година.

Осло, Норвегия

Ако се надявате на по-тихо и по-приглушено изживяване на Нова година, тогава празненствата в Осло, Норвегия може да са идеални за вас. Много норвежци предпочитат да прекарат новогодишната си нощ, наслаждавайки се на частни празненства със семейството и приятелите.

Пуешкото месо е най-често срещаното ястие, сервирано в навечерието на Нова година. Новогодишната вечеря в Норвегия може да бъде официално събитие, така че избършете праха от финия порцелан и извадете добрите чаши за вино от задната част на шкафа. Пуйката се сервира с картофи дофиноз и уолдорфска салата.

Pinnekjøtt („месо на клечка“), ястие, по-често свързвано с Коледа, е месо, предимно овче, което се изсушава и осолява, след което се сервира с варени картофи и пюре от ряпа, и е друга популярна алтернатива.

Има все пак няколко събития, които можете да посетите, предлагащи специални вечери и развлечения за посетителите. Или можете да наблюдавате грандиозните фойерверки от централната част на кметството.

Хелзинки, Финландия

Най-големите празненства за Нова година в Скандинавия са тези в Хелзинки, Финландия. Камбаните бият в полунощ на катедралата в Хелзинки и десетки хиляди хора се събират на площад Кансалаистори за разкошна заря, придружена от хубава музика, вкусна храна и много танци. Ако нямате частно парти за Нова година в Хелзинки, не би трябвало да имате проблем да намерите някъде, където да бъдете в началото на Новата година.

Преди в новогодишната нощ финландците са топяли калай на печката, за да видят своето бъдеще. Калайът се изсипвал в кофа със студена вода и новообразуваната тенекиена бучка предсказвала късмета за следващата година. Повечето финландски домакинства дори имали малък тиган, предназначен само за топене на калай!

Но тъй като калайът има олово, тази традиция беше забранена през 2018 г.

Копенхаген, Дания

Копенхаген е фантастична дестинация за новогодишно пътуване – точно в полунощ на новогодишната нощ ще откриете огромна тълпа, събрана на градския площад на Амалиенборг – Кралския дворец, разположен в центъра на Копенхаген. Тук можете да се включите в едно от най-големите новогодишни партита в града. И не пропускайте парада на кралската гвардия, облечена в червени гала костюми. Ако не искате да се борите със студа, има какво да правите и на закрито – можете да гледате фойерверки или да отидете на специално новогодишно събитие в нощен клуб или бар.

Варената треска е традиционна новогодишна вечеря в Дания, въпреки че много датчани вече не следват тази традиция. Изглежда, че за предпочитане е нещо съвсем различно от доста тежката коледна храна, консумирана през предходната седмица.

Като хумористична странична бележка, треската е „torsk“ на датски, което също се използва за описание на някой, който е объркал нещо. А от 1977 г. датският вестник Ekstra Bladet награждава „Årets Nytårstorsk“ (Новогодишната треска на годината) на публична личност, която най-много е сгафила през предходната година. По-малко ласкателна награда, която не е изненадващо, че често отива при политик.

За много датчани пък се смята за късмет да „скочат в новата година“ от върха на стол или диван. Според традицията това трябва да стане точно, когато часовникът удари полунощ и не е изненадващо, че тази традиция е особено популярна сред децата. Това е, ако са успели да останат будни до полунощ, разбира се.

След като се “върнат безопасно на земята”, партньорите се целуват, а приятелите и семейството се прегръщат, вдигат наздравици и отправят пожелания за щастлива нова година.

Информация относно Коледните традиции в Норвегия и другите държави в Скандинавия можете да прочетете в статиите ни на тази тема.

Представената информация интересна ли е за Вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150