fbpx

Коледа в Исландия

2021
декември 11
Коледа Исландия

През декември се подготвяме да изпратим отиващата си година и обръщаме поглед към следващата с нови надежди, планове и вдъхновение. През това време се потапяме във вълшебството на Коледните празници.  Тази магия има различни проявления в държавите, с които Силвърханд работи. Решихме да Ви запознаем с тях. Продължаваме с Коледа в Исландия.

Коледeн сезон

Това е най-мрачното време от годината в Исландия – но и много вълнуващ период за приключения в зимната страна на чудесата, тъй като шансовете за бяла Коледа в Исландия са доста добри.

Laufabrauð също е част от коледния сезон. В превод означава нещо като листен хляб, но често се нарича хляб със снежинки. Чрез нарязването му  се получават страхотни декорации, които понякога приличат на ледени кристалчета.

Нещо отличително за исландския фолклор в коледния сезон са Jólasveinar или 13-те коледни калфи. Това са пакостници, които крадат храна и погаждат всякакви номера. Всеки един от тях се появява в дните до Бъдни вечер и има свой начин да прави бели:  един обича да облизва тенджерите, втори пък да краде свещи, трети блъска вратите, а друг изяжда скира . След празниците те изчезват един след друг, така че последният си отива на 6 януари. В днешно време обаче коледните калфи са поели ролята на Дядо Коледа, какъвто го познаваме. Затова и често биват изобразявани в червени дрехи и носещи подаръци.

Бъдни вечер

На Бъдни вечер, т.е. 24 декември, в 18 часа звучи красив камбанен звън, който обявява святото събитие.  На празничната трапеза присъстват пушено свинско филе, яребица, риба или пушено агнешко (Hängikjöt), за десерт има  оризова каша. В  една от купичките с каша по традиция е скрит цял бадем – този, на когото се падне, може да очаква малък подарък и много късмет през предстоящата година.

Коледа

На исландски Коледа е Jól.  От 60-те години на XX век в Исландия празникът се отбелязва само с коледна елха. Тъй като преди време и малкото дървета са били изсечени, днес те се носят от Швеция, а някои исландци дори ги отглеждат сами.

Кога ще се почива през 2022 в държавите, където Силвърханд предлага работа, можете да прочетете в статиите ни на тази тема в нашия Блог.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефони:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150