Коледа във Финландия

2021
декември 03
Коледа Финландия

През декември се подготвяме да изпратим отиващата си година и обръщаме поглед към следващата с нови надежди, планове и вдъхновение. През това време се потапяме във вълшебството на Коледните празници.  Тази магия има различни проявления в държавите, с които Силвърханд работи. Решихме да Ви запознаем с тях. Започваме с Коледа във Финландия.

Истинската Коледа във Финландия започва в нощта на 23 декември: когато децата си легнат, а възрастните украсяват къщата и организират предстоящите коледни дни.

Мразовитите температури на финландската зима са страхотна предпоставка за това всички  да прекарат коледните дни заедно с останалите членове на семейството пред топлата камина. 

Коледeн сезон

Много финландци празнуват първите си малки коледни партита с приятели или колеги още през октомври и ноември. Те се наричат „pikkujoulu“ или “малка Коледа“. Празнуването на „pikkujoulu“ във Финландия е традиция още от 1920г.

Адвент във Финландия

Без съмнение декември във Финландия може да бъде считан за отделно годишно време, тъй като най-важните и вълнуващите дейности през месеца са коледните приготовления.

Първата неделя на Адвент (този година на 28.11) поставя официалното начало на коледния сезон. В църквите на страната се свири „Hosianna“ на Георг-Йозеф Фоглер, а вечер се провеждат множество коледни концерти.

6 декември е не само денят на Свети Никола, но и Денят на независимостта на Финландия (itsenäisyyspäivä). Той отбелязва паметта на всички мъже и жени, загубили живота си в битки за независимостта на страната  през 1917 г.

Една седмица по-късно, на 13 декември, се празнува празникът на Лусия. Особено в шведскоговорящите райони на Финландия, този ден е посветен на Света Лусия, кралицата на светлината. Финландката Лусия е избрана от десет млади момичета в обществен вот. На фестивала  малките момиченца се разхождат по улиците с венец от светлини на главите си и пеят песни.

Бъдни вечер

Бъдни вечер (jouluaatto) е най-важният ден. Коледен мир се провъзгласява в Турку в 12 часа на обяд. След това всички магазини се затварят и градският транспорт спира. Много финландски семейства посещават гробището следобед и рано вечерта и украсяват гробовете за Коледа с много венци и свещи. За много финландци посещението на коледната служба също е част от Бъдни вечер. 

Вечерта обикновено продължава в тесен семеен кръг. Преди обилната коледна вечеря да бъде положена на трапезата е ред на задължителната сауна, от която човек не бива да се отказва дори и на Бъдни вечер. 

Както и у нас, във Финландия е прието цялото семейство да се събере в Коледния ден. Родители, баби и дядовци и възрастни деца се връщат в дома на родителите си, за да изпеят заедно финландските коледни песни. Докато децата мечтаят за подаръците си в леглото, възрастните  остават до късно вечера с чаша в ръка.

Коледа

Сутринта на Коледа обикновено се ходи  на църква или пък службата  се гледа по телевизията. След това се посещават приятели и роднини и отново има много и все традиционни празнични гозби. Вечерта по стара традиция е под знака на Коледния мир. Вторият ден на Коледа се нарича Tapaninpäivä (Ден на Свети Стефан). Денят се оползотворява в разходки с шейни. В днешно време финландците са склонни да се срещат за танца „тапани“ в ресторанти.

Коледният сезон завършва с Богоявление на 6 януари.

Hauskaa joulua! (Весела Коледа!)

Кога ще се почива през 2022 в държавите, където Силвърханд предлага работа, можете да прочетете в статиите ни на тази тема в нашия Блог.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефони:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150