Kurzarbeit (режим с намалено работно време)

2020
март 27
Режим с намалено работно време

Светът се намира в изключителна ситуация, която за съжаление никой не е очаквал и никой не може да повлияе.

Какво точно е Kurzarbeit (режим с намалено работно време)?

Kurzarbeit (режим с намалено работно време) означава, че компаниите могат да намалят работното време на служителите си, защото има твърде малко работа – например от 40 часа седмично до само 20 часа. Това може да бъде предизвикано от кризи, включително сегашната криза с корона вируса.

За да защити пазара на труда и работниците, федералното правителство в Германия спешно прие закон за нови обезщетения за работа при намалено работно време – Kurzarbeitergeld. Обезщетението за работа при намалено работно време – Kurzarbeitergeld, е обезщетение от фонда за безработица.

Какво означава това?

В случай на закриване или прекъсване на дейността на предприятието, работодателят може да изпрати служителите в Kurzarbeit (режим с намалено работно време). По време на Kurzarbeit (режим с намалено работно време) те получават обезщетение за Kurzarbeit (режим с намалено работно време) в размер на 60% от загубения нетен доход (засяга само часовата ставка, а не надбавките) или в размер съответно на 67%, ако съществуват задължения за издръжка (т.е. ако имат поне едно дете).

Кой има право на такова обезщетение?

Право на обезщетения за работа при намалено работно време имат само служители, които остават на работа при работодателя. Служители, назначени във фирми за отдаване на персонал под наем, също трябва да могат да получават обезщетения за работа с намалено работно време.

Кой може да кандидатства за обезщетения за работа при намалено работно време – Kurzarbeitergeld?

Работодателят се грижи за подаване на заявлението за обезщетения за работа при намалено работно време и има право да го подаде със задна дата към 01.03.2020. Най-малко десет процента от работната сила на предприятието трябва да бъде засегната от опасност от загуба на работа.

Наетите лица могат да получават по принцип обезщетения за работа при намалено работно време в продължение на максимум 12 месеца. Компаниите могат да удължат обезщетенията за работа при намалено работно време от дванадесет до 24 месеца много по-лесно от преди.

Повече информация за тези обезщетенията (Kurzarbeitergeld) можете да намерите на следния линк: https://www.arbeitsagentur.de/finanzielle-hilfen/kurzarbeitergeld-arbeitnehmer.

Новоприетият закон ще попречи на работодателите да вземат очевидно неизбежното решение за евентуални съкращения и ще осигури текущите доходи на наетите лица.

Полезна ли беше информацията?

Споделете нашата статия!

Безработни ли сте или недоволни от текущата си работа?

Silverhand помага!

Елате да работите със Silverhand в Германия!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:
+359 877 600 657, +359 876 543 150  или +359 879 002 559

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu