Kennitala – исландски идентификационен номер

2022
октомври 13
ИСЛАНДИЯ

Kennitala е уникален десетцифрен номер за  всеки гражданин, жител и работник в Исландия, както и за всички исландски предприятия, организации, институции и корпорации. Има два вида подобни номера: временни и постоянни. Въпреки сходния механизъм на действие, те не предоставят същите права.

Как да кандидатствате за исландски личен номер?  Ще разберете от днешната публикация!

Kennitala е най-важният елемент от добре развитата исландска система за идентификация. Съвременните методи за проверка на гражданите ви позволяват да спестите много време и значително да опростите дейностите, свързани с работата по официални въпроси. Kennitala ще ви даде възможност за:

  • Регистрация при лекар
  • Всякакви банкови операции
  • Организиране на необходимите документи в офиси
  • Транзакции за покупка (освен това разписките ще се окажат ненужни – безплатният контакт и изпращането на информация за клиента между офисите ви позволява да запазите доказателството за покупка и гаранцията в системата, което прави живота много по-лесен!)
  • Получаване на необходими рецепти (без посещение на лекар)

Не забравяйте, че работата без ЕГН и действащ трудов договор е незаконна!

Освен това идентификационният номер е необходим за откриване на банкова сметка или получаване на домашен телефонен номер.

Временен идентификационен номер

Временен номер се дава на хора, които планират да останат в Исландия за не повече от 3 месеца, например, когато идвате на сезонна работа. Временният идентификационен номер се издава от исландската публична администрация, въпреки че присвояването му не ви дава никакви права и не е равносилен на разрешение за постоянно пребиваване. Обикновено се използва само за идентифициране и обмен на информация за данъчни плащания.

За да получите временен идентификационен номер, трябва да отидете в един от офисите на данъчната служба Skatturinn. Заедно с вашия работодател ще попълните заявление, подадено от данъчната служба от ваше име.

Можете да изпратите вашата кандидатура на kerfiskennitolur@skatturinn.is или да я препратите до всеки офис на Skatturinn в Исландия.

Постоянен идентификационен номер

Постоянният номер се определя от Националния регистър. Свързан е с престой над 3 месеца. Присъжда се и при раждането на деца на родители с исландско гражданство. Ако сте регистрирани в Регистъра на системните идентификатори и вече имате временен идентификационен номер, е необходимо само да го прехвърлите в Националния регистър. Трябва да кандидатствате за постоянен номер веднага щом получите регистрирания си адрес – само той ви позволява да се възползвате от много отстъпки и обществени услуги, които не са достъпни за хора със системен идентификатор.

За да получите постоянен Kennitala ID номер:

  • Попълнете формуляр А-271 и го изпратете заедно с необходимите документи в Националния регистър. Едновременно с това работодателят подава формуляр A-272, който потвърждава мястото на работа.
  • След като пристигнете в Исландия, отидете в Националния регистър (можете да направите това и в най-близкото полицейско управление) и представете паспорта си и другите документи, изисквани в молбата. В противен случай мястото ви на пребиваване няма да бъде регистрирано.

Документите трябва да доказват, че кандидатът отговаря на условието за престой над 3 месеца и може да се издържа сам. След извършване на всички необходими формалности, ще получите имейл с информация за вашата регистрация, както и постоянен идентификационен номер. Датата на регистрация на мястото на пребиваване се определя въз основа на получаване на заявлението.

Моля, имайте предвид, че заявлението не се обработва, докато не бъде получена цялата документация и кандидатът не пристигне в службата за регистрация и представи своя паспорт и другите необходими документи.

Представената информация изглежда ли полезна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Прочетете и другите статии в нашия БЛОГ.

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150