Skip to main content

COVID-19 – информации и разпоредби – Германия

Uncategorized

Единни правила за карантина за влизащите в Германия

От 16 март 2020 г. влизането в Германия е много ограничено и възможно само за определени групи хора. Целта на мерките е да се прекъсне веригата на инфекция в трансграничния трафик, доколкото е възможно, и по този начин да се ограничи по-нататъшното разпространение на коронавируса.

В координация със съседните държави и засегнатите федерални провинции, федералното правителство реши да въведе временни гранични контроли за по-нататъшно намаляване на риска от заразяване от коронавируса. Федералното министерство на вътрешните работи възложи на Федералната полиция да извърши временно граничен контрол по границите с Австрия, Франция, Люксембург, Дания и Швейцария до по-нататъшно разпореждане.

Федералното министерство на вътрешните работи изготви и координира с министерствата на вътрешните работи и здравеопазването на федералните и областни правителства „Примерен регламент за карантинните мерки за влизане и завръщане на пътуващи във връзка с борбата с коронавируса “.

Това изпълнява решението на „корона-вирус-кабинета“ от понеделник, 6 април 2020 г., който предвижда задължителна двуседмична карантина у дома за хората, които влизат или се връщат в Германия след няколкодневен престой в чужбина.

Досега завръщащите се от райони с висок риск трябваше да останат у дома в продължение на 14 дни и да избягват ненужни контакти – независимо дали има конкретен случай на съмнение за коронавирус. Поради разпространението на пандемия на COVID-19, рискът от инфекция може да се приеме за висок по целия свят. Следователно RKI (Robert Koch-Institut) вече не идентифицира особено засегнати рискови области.

Пътуващите са задължени да предоставят документ за самоличност, маршрут на пътуване и данни за контакт. Съответните превозвачи трябва да ги съберат и да ги изпратят на отговорните органи. Това става с помощта на карта за пристигащи и се използва за проследяване на лица за контакт

За да осигури събирането на собствената си земеделска реколта, федералното правителство, след консултация с RKI и асоциацията на земеделските производители, реши да направи изключения от настоящите ограничения за влизане на сезонните работници. През април и май на до 40 000 сезонни работници е разрешено влизане при определени условия (включително строги хигиенни разпоредби и спазване на контрола върху инфекциите).

Чуждестранните сезонни работници трябва да влизат и излизат само със самолет (без многочасови автобусни пътувания през Европа поради причини за защита от инфекции). Федералната полиция определя подходящите летища в координация със сдруженията на фермерите. Квотите и контактните вериги трябва да се разглеждат с координирана процедура за недвусмислено идентифициране на сезонните работници, с цел коронавирусът да може да бъде проследен по всяко време. Работниците се посрещат на летището от фирмата-работодател (без индивидуално пристигане).

При влизане следва здравна проверка, организирана от работодателите, извършва се от медицински персонал, използвайки стандартизирана процедура. Резултатите се изпращат до местното здравно управление.

Новопристигналите трябва да живеят и работят строго отделено от другите служители през първите 14 дни и не трябва да напускат територията за работа (фактическа карантина с едновременни възможности за работа). Има задължително разделение на екипи за настаняване и работа: работа в постоянни, малки групи от пет до десет, макс. приблизително 20 души. При работа да се спазва определената дистанция и да се използват предпазни средства.

Също така не съществуват ограничения за влизане на здравен и медицински персонал от други страни от ЕС, които са наети в частни домакинства в Германия. Трябва да се представят подходящи документи, като трудов договор, възлагателни документи или трансгранична карта за пътуване.

Кой може да влезе в Германия?

Следните групи хора имат право да влизат:

 • Германски граждани
 • Лица с разрешение за пребиваване в Германия
 • Хората, пребиваващи в Германия
 • Пътуващи работници (трябва да се представят доказателства)
 • Хората, които имат валидни причини за влизане (трябва да се съхраняват и представят доказателства). Решението се взема от длъжностното лице на място.

Не се разпорежда карантина при влизане на служителите (пътуващи работници) в страната, ако чрез това рискуват договорна неустойка или дори загуба на работата.

Всеки служител обаче трябва да има предварителен договор или доказателство за трудова заетост.

Това е списък на последните мерки за Германия:

 • По-малките магазини (до 800 м²) могат да се отворят отново от понеделник, 20 април 2020 г. (след представяне на подходящи хигиенни концепции)
 • Ограниченията за контакт ще бъдат леко облекчени, но ще останат в сила до 3 май
 • Носенето на маски в магазините и обществения транспорт се препоръчва, но не е задължително
 • Училищата постепенно ще се отварят от 4 май 2020
 • Фризьорите могат да отворят от 4 май (при представяне на подходящи хигиенни концепции)
 • Забранени са големи събития до 31 август 2020.

В зависимост от федералната провинция може да има различия.

Лица, които не са германски граждани, могат да влизат при следните условия:

 • За да пътуват до дома си в Германия, ако имат законно постоянно местопребиваване в Германия (първи дом).
 • да се оправдае престоя в Германия, само ако това е необходимо за поддържане на съществуваща фамилна единица в чужбина (придружаване или преместване в Германия). За гражданите на трети страни се изисква допълнително и виза от категория D.
 • да извършват професионална дейност и / или да извършват договорни услуги (пътуващи с автобуси, здравен и медицински персонал, парламентаристи на ЕС, акредитирани дипломати). Това важи и за наемните работници по договор в хранително-вкусовата промишленост и специализираните договорни работници (като монтажници, строители на тунели, бетонни работници), които пътуват до Германия по въздух. Трябва да се носят подходящи документи (удостоверение за пътуване, трудов договор, документи за поръчка, трансгранична карта за пътуване).
 • за транзит до родината, при условие че няма алтернативна връзка за пътуване и при условие, че е възможно влизане в тази страна и транзит през транзитни страни. Целта на пътуването и изискванията за влизане в страните на дестинация и транзит трябва да бъдат доказани (паспорт, свидетелство за регистрация, разрешение за пребиваване, билети). При тези условия е възможно и влизане по суша, за да се лети от летище в Германия.

Влизането за туристически цели, пазаруване или посещения все още не са разрешени.

Източници: www.bundesregierung.de и www.bundespolizei.de

Полезна ли беше информацията?

Споделете нашата статия!

Безработни ли сте или недоволни от текущата си работа?

Silverhand помага!

Работете чрез Silverhand в Германия!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:
+359 877 600 657, +359 876 543 150  или +359 879 002 559

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu