Skip to main content

COVID-19 – актуални информации

Uncategorized

През последните дни сме свидетели на някои промени в мерките за борба с разпространяването на коронавируса в Европа. Споделяме с вас някои от новостите, които успяхме да селектираме.

Австрия

Затворените граници към Германия поради коронавируса ще бъдат напълно отворени на 15 юни. Това обяви Федералната канцелария.

Германия

На влизане в Германия, съгласно въведения временен граничен контрол, се допускат само следните лица:

•             с германско гражданство;

•             с право на дългосрочно пребиваване в Германия;

•             с адресна регистрация в Германия (касае се за обичайно пребиваване в страната и не се допускат чужди граждани, които имат адресната регистрация за второ жилище в Германия);

•             регулярно пътуващи по работа в една от двете страни. Представя се удостоверение от работодателя по образец. От Федералната полиция обръщат изрично внимание, че наред с формуляра – удостоверение от работодателя, с цел предотвратяване на измами е необходимо също така и представянето на договор за работа или друг удостоверителен документ;

•             при наложителни/основателни причини (представят се доказателства, които се разглеждат от служителите на Федералната полиция на място и се взема решение по тях). Основателна причина може да бъде посещение на лекар/болнично заведение в Германия, когато съответната медицинска грижа е възможна единствено в Германия и пропускането или отлагането й би застрашил живота на пациента. В случая е наложително представянето на удостоверителен документ за това, издаден от компетентно медицинско лице/заведение.

Федералната полиция не издава предварително разрешения за влизане в страната, а всеки случай се разглежда индивидуално на място при влизане в страната. Единствено от компетентността на служителите на Федералната полиция (и/или на здравните власти при признаци за заболяване) е преценката дали да се допусне лицето в страната или не.

При следните условия се допускат в страната лица, които не притежават германско гражданство:

•             когато обичайното им пребиваване е в Германия (не само адресната регистрация, но и първото им жилище е в Германия);

•             при придружаване на член на семейството;

•             при упражняване на професионална дейност и/или във връзка с договорни отношения за извършвана услуга. В това число са пограничните работници, здравни работници, депутати, акредитирани дипломати, работници в сферата на хранителните продукти и доставки и др. Във всеки случай е необходимо представянето на удостоверителни документи, доказващи необходимостта от влизане в страната (договори, удостоверения за работа и пр.);

•             за преминаване през страната към държавата по произход, когато няма друг маршрут и когато транзитното преминаване през другите държави по маршрута е допустимо за връщането. Необходимо е да се представят удостоверяващи целта на пътуването документи като закупени самолетни билети, например. Допустимо е и наземното и въздушно транзитното преминаване с цел завръщане в страната по произход.

Влизането в страната ще се отказва на лица, които не принадлежат към никоя от гореспоменатите групи, както и ако имат симптоми на заболяване. В последния случай полицията се консултира със здравните органи. Пътуващите трябва да носят със себе си валиден паспорт или друг международно признат заместващ документ.

Понастоящем, при влизане в Германия трябва да се прави разлика между карантинните регламенти, чието прилагане е отговорност на съответната федерална провинция, и правилата за влизане, които федералната полиция ще преразгледа като част от контролните си дейности.

Изискването за задължителна карантина е различна в различните федерални провинции.

Считано от 15.05.2020 г. във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия е отменена задължителната 14-дневна карантина за влизащите и завръщащите се по суша, море или въздух от държави-членки на ЕС, асоциираните в Шенген държави и Великобритания. Правителството на федерална провинция Райнланд-Пфалц, считано от 18.05.2020 г., също обяви отмяна на карантината за влизащите и завръщащите се от държави-членки на ЕС, асоциираните в Шенген държави и Великобритания. За граждани от трети страни остава задължението за поставяне под карантина в домашни условия.

Румъния разреши сухопътния транзит

Румъния разрешава вече сухопътен транзит на граждани на ЕС, ЕИО, Конфедерация Швейцария и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, като се спазват установените транзитни коридори, като отпада изискването за изпращането на вербални ноти за одобряване на транзита. Информация за транзитните коридори може да бъде намерена на следния линк: https://cestrin.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=2cd8851109eb443ab4c09cb0ec96b054

Препоръчително е пътуващите да си носят достатъчно храна, вода и лекарства, ако са с хронични заболявания, тъй като на моменти преминаването през ГКПП е силно затруднено, поради интензивния трафик. Информация за работещите ГКПП и средно време на преминаване могат да се открият на посочения адрес: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/.

Продължаваме да следим новините и да ви информирме своевременно.

Полезна ли беше информацията?

Споделете нашата статия!

Безработни ли сте или недоволни от текущата си работа?

Silverhand помага!

Елате да работите със Silverhand в Германия!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Свържете се с нас на телефон:

+359 877 600 657, +359 876 543 150  или +359 879 002 559

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu