Skip to main content

Правата на служителите в Германия

Uncategorized

Всеки служител, независимо от държавата, в която работи, трябва да е запознат както с правата, така и с задълженията, които има на работното място. В момента в Германия живеят и работят над 400 000 българи . Ако току-що сте намерили работа в Германия или искате да кандидатствате за работа, Silverhand ви помага да сте информирани за вашите права като служител в германската държава.

Ето някои от най-важните права:

Право на годишен отпуск за почивка

В Германия ваканционният отпуск е 24 работни дни в годината, дни, които се плащат от работодателя. Служителят има право да вземе отпуска си през текущата година или при изключителни условия през следващата година, но само през първото тримесечие. За млади хора на възраст между 16 и 18 години, които работят по законен договор, продължителността на отпуска може да бъде удължена с 1-2 дни в зависимост от условията на труд и възраст.

Спазване на работното време и правото на почивка

В Германия правилото за работното време за работен график от понеделник до петък е около 40 часа. Има обаче области (напр. HoReCa, здравеопазване, транспорт), където работят събота и неделя. В тези случаи седмичното работно време е ограничено по закон до средно 48 часа, най-много 60 часа, но с компенсация на свободното време през следващата седмица.

Максималната продължителност на работния ден също е регламентирана със закон. Работният ден не може да надвишава 10 часа през седмицата (понеделник-петък) и повече от 8 часа през уикенда (събота-неделя).

В работен ден от 6-9 часа служителят има право на 30-минутна почивка. Ако служителят работи повече от 9 часа, той има право на почивка от 45 минути. Прекъсванията могат да бъдат разделени на почивки по-малко от 15 минути. След работен ден времето за почивка трябва да бъде най-малко 11 часа. Законът предвижда възможността някои хора да имат намалено работно време (например в случай на хора с увреждания, бременни жени).

Правото на безплатни дни за определени семейни събития

Според Федералния граждански закон и споразуменията с работодателя всеки чуждестранен служител може да се възползва от до 5 работни дни в случай на семейни събития (като брак, раждане на дете, смърт в семейството и др.). Това е максималният период, който германският работодател може да предостави.

Правото на свободно време

В Германия служителите нямат право да работят в неделя. Има сектори, в които да се работи на смени, включително през почивните дни (например в ресторанти, хотели, летища и т.н.), но служителите се възползват от безплатни дни през следващата седмица. Останалите работодатели, за да могат да призоват служителите на работа в неделя, са длъжни да подадат заявление до „Amt für Arbeitsschutz und Sicherheitstechnik“ 4 седмици преди работата да бъде извършена. В този случай служителят ще се възползва от компенсаторен безплатен ден през следващите две седмици.

Право на защита срещу колективно уволнение

В Arbeitsrecht (Трудово законодателство) се споменава, че в компании с повече от 10 служители се прилага законът за защита срещу колективно уволнение, който се ползва от няколко категории персонал, но също така и от бременни жени, служители в отпуск по майчинство / бащинство и лица с тежка инвалидност. Колкото повече служител е работил във фирма, толкова по-дълъг е срокът на предизвестие, периодът, който служителят и работодателят трябва да спазват.

Право на заплащане в случай на заболяване

Ако в случай на работника или служителя възникнат определени здравословни проблеми, работодателят е длъжен да му изплати пълната заплата за 6 седмици. Ако продължителността на заболяването се удължи за по-дълъг период, здравноосигурителното дружество ще изплати на служителя 70% от заплатата.

Също така, когато служителят се разболее, той има задължението да уведоми работодателя и да представи в рамките на 3-4 дни медицински доказателства.

Право на официални празници 

В Германия следните дни са обявени за официални празници:

Neujahr (Нова година)

Karfreitag (Разпети петък)

Ostersonntag (Великден)

Ostermontag (Велики понеделник)

Tag der Arbeit (Ден на труда)

Christi Himmelfahrt (Възнесение Господне)

Pfingstsonntag (Петдесетница)

Pfingstmontag (Понеделник след Петдесетница)

Tag der Deutschen Einheit (Национален ден)

1 Weihnachstag (Коледа)

2 Weihnachstag (Коледа)

Има определени празници, които се различават в отделните провинции.

Работете чрез Silverhand в Германия и се насладете на всички предимства на легален трудов договор, подписан с германския работодател!

Надяваме се информацията в тази статия да Ви е била полезна, ако е така, ще се радваме да я споделите с Вашите приятели.

Искате ли да работите в чужбина?

Silverhand Ви предлага много възможности за работа!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уебсайт: www.silverhand.bg

Свържете се с нас на телефон: +359 877 600 657, +359 876 543 150  или +359 879 002 559

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu