Skip to main content

Новогодишни традиции в Германия

Pozostałe

Новогодишните традиции в Германия датират от стари времена. Днес е трудно да си представим посрещане на новата година без пищни фойерверки в Германия и немскоговорящите държави. Но откъде идват тази и много други традиции, които много хора свързват с новогодишната нощ?

Фойерверки в началото на годината

Подобно на Бъдни вечер, Нова година е една от „светите нощи“ и затова е свързана с всякакви обичаи и суеверия. Демоните, лошият късмет и злите духове трябва да бъдат прогонени от силния трясък на фойерверките, за да ни съпътстват късметът и блаженството по пътя през новата година.

В миналото, например, звънци или камшици са били използвани за генериране на силни звуци. В наши дни началото на годината се празнува по целия свят с великолепни и понякога гигантски фойерверки, които вече не се използват предимно за прогонване на зли сили, а по-скоро за илюстриране на радостта от новата година.

Пазете се от костите!

Silvester“ (Нова година) е кръстен на папа Силвестър I, който имал плашеща репутация по свое време. Той е бил известен с това, че карал невярващите да се задавят с рибени кости в негово присъствие. Денят на смъртта на папата се пада на 31 декември 335 г. Ето защо суеверието гласи, че рибата трябва да се консумира с повишено внимание в навечерието на Нова година.

Никаква работа!  Не простирайте!

Тази традиция също има стара история. Първите хора са вярвали, че слънцето е свързано към колело, което на свой ред се върти около земята. Боговете оставяли колелото да си почине в новогодишната нощ. А човекът трябвало да се подчини на това и да остави цялата работа в последния ден от годината.

Според старите традиции прането би било под въпрос, тъй като злите духове все по-често се осмелявали да излязат от скривалищата си на споменатото зимно слънцестоене. Вотан, богът на смъртта и бурята, правел пакости с армията си от дяволи в новогодишната нощ и бил много разстроен, ако стадото му се оплете във въжетата за пране. Така че е по-добре да не перете дрехите и да не дразните боговете, така че и късметът да намери своето място през новата година.
Според легендата от нощта на 31 декември до 1 януари прането и сушенето са забранени. Този обичай има за цел да успокои Вотан, така че той да може мирно да марширува през градините с армията си от призраци в новогодишната нощ.

Сладкиши за щастие през новата година

Ябълки и други плодове се къпят в мед и се ядат на Нова година. Смята се, че тази сладка традиция носи щастие и радост през новата година.

Парична благословия през новата година

За да нямате финансови проблеми през новата година и съответно да имате достатъчно пари, стар обичай препоръчва 31 декември да се празнува с ядене на супа от червена леща, тъй като тя символизира монети. И така, яденето на много супа от леща помага много.

Можете и да запазите люспа от традиционния новогодишен шаран и да я носите в портфейла си през цялата година.

Късмет

Според старо поверие, ако искате да имате късмет през новата година, не трябва да ядосвате домашните птици (особено гъските). Тогава късметът отлети с тях.

Бъдещето

Ако искате да знаете какво предстои през новата година и по този начин  да надникнете в бъдещето, трябва да леете олово в навечерието на Нова година. Този ритуал е неразделна част от новогодишните традиции и забавления за много хора.

Оловото се загрява в лъжица с помощта на свещ и след това течната маса се изсипва  в съд със студена вода. С малко въображение веднага могат да се разпознаят различни фигури, чрез които да се правят предсказания за новата година. Всяка от различните водещи фигури има свое собствено значение и може да се тълкува по много начини.

Ето някои фигури и тяхното значение:

 • Подкова – предстоящите сделки ще бъдат успешни
 • Цветя – старите приятелства ще станат по-силни, а нови могат да възникнат
 • Камбанка или яйце – семейството ви ще се разрастне
 • Чук – личностно развитие, научаване на нещо ново
 • Жаба или прасе – Бързо купете лотарийни билети, печалбата е близо!
 • Сърце – предстои нова любов
 • Крава или бик – ще превъзмогнете болест
 • Пистолет или буболечка – измама в брака или партньорството
 • Ножица – предстои взимане на важни решения
 • Обувка– предстои женитба (още в тази година)
 • Венец – предстои помирение / край на продължителна кавга
 • Свирка – наближаваща опасност
 • Палма – сбъдване на голяма желание
 • Луна – ще имате ухажор
 • Порта или мост – предстои преместване
 • Плуг – ще бъдат необходими повече усилия, за да се представите добре пред конкуренцията
 • Птица или звезда – късмет през новата година

Въпреки това бъдете внимателни с тази игра, защото  оловото може да причини опасно отравяне. Ако веществото влезе в контакт с очите,  бързо трябва да ги изплакнете, за да се предотвратят по-лоши последствия. Вдишването на оловни пари също трябва да се избягва на всяка цена. След играта не трябва да изхвърляте фигурите в обикновените битови отпадъци, а в опасните отпадъци поради съдържанието на отрова в оловото. Ако оловото е твърде рисковано за вас, можете да използвате и нагрят течен восък.

Информация относно Коледните традиции в Германия можете да прочетете в статията ни на тази тема.

Представената информация интересна ли е за Вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150