fbpx

Как можете да работите във Финландия

2019
август 28

Как да работите във Финландия?

Финландия, официално наричана Република Финландия, е една от най-добре развитите северни страни в Европа. Тя има площ от приблизително 338 424 км², със 179 000 острова на територията на държавата. Населението на Финландия е около 5,4 милиона жители, като повечето от тях са концентрирани в южните райони. Официалните езици на държавата са фински и шведски, но английският също е широко разпространен сред населението.

Пътуване до Финландия

Всеки гражданин на държава-членка на ЕС има право да пътува или работи във Финландия. За да пътувате до територията на финландската държава, не е необходима виза, а само валиден паспорт или лична карта.

Пребиваване във Финландия

Гражданите на държавите-членки на ЕС могат да останат на територията на финландската държава 3 месеца без да се регистрират в държавните институции.

Ако лицето желае да остане във Финландия за повече от 3 месеца, трябва да се регистрира в полицейското управление в района, където живее.

Работа във Финландия

Всеки гражданин, който законно пребивава във Финландия и трябва да работи там, трябва да получи от Местната служба за доказване на населението – Maistraatti, личен идентификационен код – henkilötunnus.

След получаване на личния идентификационен код, и в случай че работите, от финансовата администрация трябва да бъде поискана данъчна карта за плащане (данъчна карта – verokortti). Необходимо е също така да се открие банкова сметка, в която ще се превежда месечната заплата.

Финландското законодателство за работа, здраве и безопасност при работа се прилага за всички работници, независимо от тяхното гражданство. Важно е всеки правен трудов договор да включва най-малко следната информация: име на работодател, име на служител, характер на работа, начална дата на трудов договор, продължителност на трудовото правоотношение, срок на предизвестие, изпитателен срок, работен график, заплата, месторабота.

Във финландския трудов закон няма минимална заплата. Има секторни минимални заплати, определени на нивото на сектора на дейност, установени от колективните трудови договори. В колективните трудови договори заплатите се определят според професионалната квалификация, опит и географско положение на работното място (има региони с разходи I и разходи II).

Обичайният работен график е 8 часа / ден, съответно 40 часа / седмица. При график от 8 часа / ден служителят има право на 30-минутна почивка. Изработените часове извън работното време се считат за извънреден труд. По закон работодателят е длъжен да плаща всички извънредни часове. За извършената работа в неделя се плаща двойно.

Всеки работник, който е нает повече от 1 година, има право на 2,5 дни отпуск за почивка за всеки отработен месец.

Всеки служител, който има медицински проблем, който изисква почивка, има право на медицински отпуск. За да се възползва от платен медицински отпуск, работникът трябва да представи на работодателя медицинско свидетелство, в което се посочва, че медицинското му състояние изисква почивка. Ако служителят има по-малко от един месец от началото на трудовия си договор, той ще получи плащане в размер на 50% от заплатата по време на медицинския отпуск.

Най-голямата нужда от работна ръка на финландския пазар на труда е в техническата и строителната сфера. Повечето чуждестранни служители на територията на Финландия идват от източноевропейски страни.

Надяваме се информацията в тази статия да Ви е била полезна, ако е така, ще се радваме да я споделите с Вашите приятели.

Искате ли да работите в чужбина?

Silverhand Ви предлага много възможности за работа!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уебсайт: www.silverhand.bg

Свържете се с нас на телефон: +359 877 600 657, +359 876 543 150  или +359 879 002 559

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu