Мартеници за 1-ви Март

2024
февруари 29
Мартеница

На 1-ви март цяла България блести в червено и бяло и се поздравява с: „Честита Баба Марта!“. Малки и големи, млади и стари се закичват и носят традиционните червено-бели пискюли върху дрехите или на китките си, т.нар. мартеници. С този обичай българите празнуват началото на пролетта от незапомнени времена. Дните стават забележимо по-дълги, слънцето грее по-ярко и зимата е към своя край. Според легендите е така от повече от 1300 години – откакто съществува Българската държава на Балканския полуостров. 

Баба Марта

Една приказка разказва, че много отдавна, високо в планината, е живяла баба Марта. Тя виждала и чувала всичко, което се случва на земята. Когато тя била в добро настроение, слънцето греело като злато в небето, птичките весело чуруликали и тревата разгръщала буйната си зеленина. Но ако била в лошо настроение, планините щели да бъдат покрити с тъмни облаци, сняг и лед щели да пометат горите, земята щяла да замръзне и птиците нямало да издават звук. Оттогава българите украсяват с червени и бели връвки момчета и момичета, крави и овце, а също и овощни дръвчета, за да умилостивят баба Марта и да има здраве и берекет.

Тези цветни шнурове се окичвали и по къщите. Те трябва да предпазват от болести, зли духове и не на последно място от лоши хора. Щом баба Марта виждала червено-белите струни, тя се разсмивала и слънцето отново грееело.

Докога се носят мартениците?

При появата на първия щъркел, българите свалят мартениците си. Според някои обичаи те  трябвало да бъдат поставени под по-голяма скала. След девет дни камъкът се  вдигал и всички същества, които се били промъкнали под него, се преброявали. Колкото по-многобройни били, толкова по-голям късмет се  очаквал през настоящата година.

Според друг обичай мартеницата се хвърляла в поток, за да тече всичко през годината по вода. Най-разпространеният обичай обаче е да вържете мартеницата си за цъфнало плодно дърво. Това е така и днес и затова посетителите на България не бива да се учудват да видят дървета, които през пролетта са окачени навсякъде с червени и бели конци и пискюли с различен дизайн.

Надяваме се да Ви е било интересно – Споделете нашата статия с други приятели! Следете и другите статии от нашия Блог.

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в чужбина? 

Прочетете статията ни Как да започна работа в чужбина?

Специалистите за подбор на персонал на Silverhand Ви помагат да получите сигурна работа бързо!

Работете чрез Silverhand в чужбина!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефони:

+359 877 600 657, +359 87 900 2559 или +359 876 543 150