Коледни традиции в Германия

2020
ноември 28
Коледа

Високосната 2020 г. се оказа изпълнена с множество страхове и предизвикателства. Всички ние дадохме всичко от себе си, за да преодолеем кризата не само физически и материално, но и духовно. Въпреки новозадалата се вълна от промени и ограничения, ние от Силвърханд смятаме, че предстоящите Коледни и Новогодишни празници са добър повод да освежим домовете си с весела украса, както и смело да дадем гласност на надеждите си за предстоящото.
Започват приготовленията за Рождество.
Какви са традициите в Германия при отброяването дните до Коледа? 

Адвенти

На 29-ти ноември предстои честването на Адвента в католическите държави и по-специално в немскоезичното пространство. Адвентът бележи 4-те седмици преди настъпването Рождество, през които активно започват приготовления за очакваното чудо. През този период се обръща специално внимание на домашния уют и празничното настроение – кухнята ухае на топли печива, полага се специалният коледен венец, а децата се радват на своите адвент календари, зад чиито прозорчета ги очаква по едно шоколадче за всеки от 24-те дни преди Коледа.

Традиционен хляб

Според традицията щоленът има едно от най-важните места на коледната трапеза при германците, а специфичната му форма символизира новородения Иисус. Обикновено наподобява хляб, подсладен със стафиди, ром, лимонови кори, ванилия и захарна глазура, смята се обаче, че оригиналната рецепта все още се крие сред малък кръг от хора в град Дрезден, където и е бил направен за пръв път преди XV век.

Св. Николай Чудотворец / Nikolaus

Всяка година на  6-ти декември по света се чества Деня на Св. Николай Чудотворец, познат у нас  като Никулден. В Германия този празник е интересен главно за децата, тъй като според традицията в нощта на 5-ти срещу 6-ти декември те оставят обувките си пред входната врата, очаквайки от Св. Николай подаръци и лакомства за своето послушание през годината. Онези, които обаче намерят въглени вместо награда, не са слушали достатъчно през изминалите месеци. На масата се сервира риба, най-често шаран, в чест на светеца, покровител на подводния свят.

Екипът на СИЛВЪРХАНД Ви пожелава здраве и добро настроение в последните дни на 2020!

Представената информация изглежда ли интересна за вас?

Споделете нашата статия с други приятели!

Вижте актуалните оферти, предлагани на нашия уеб сайт: www.silverhand.bg

Изпратете ни своята автобиография на имейл адрес: rabota@silverhand.eu

Можете да следите и актуалните ни инфорации във Facebook: https://www.facebook.com/silverhand.bulgaria/

Свържете се с нас на телефон:

+359 877 600 657 или +359 876 543 150